16.mijmering 1. ‘Verstilling versus dynamiek’.

Mijmering 1.

 

Verstilling en dynamiek.

 

Als ik ga zitten in mijn atelier kijk ik rond. Ik kijk totdat ik waarneem. Totdat ik zie of hoor wat me te doen staat. Die verstilling kan lang duren. Soms is er ook in a split second een impuls. Die volg ik. Een kleur, een lijn verschijnt ergens in de ruimte van het doek. Of op het papier. Wanneer ik in die zijnsstaat ben, vloeit het werk uit mijn handen.

Werk ik op papier, is de ruimte beperkt, dan wil er wel de ene impuls uit de andere volgen. Gelukkig staan al mijn benodigde  materialen om me heen. Gelukkig zeg ik, want mijn huidige bewegingsbeperking weerhoudt me van te veel dynamiek.  Een tekening kan zo maar ontstaan in een minuutje of tien. Dan is er dat moment waarop het in mij juicht: “Raak, klaar!” In verwondering bekijk ik het resultaat.

Verwonderlijk is voor mij ook hoe uit de verstilling zoveel dynamiek ontspruit. Zogezegd als een vulkanische uitbarsting. De impuls van de scheppingskracht?

Ja, er is heel, heel veel energie in mij. Schilderen en tekenen, ook schrijven geven me de kans het te manifesteren nu joggen moeizamer wordt. De turbulentie van mijn innerlijke vibraties tonen zich in kleurrijke schilderwerken. Een flow van kleur beweegt naar vorm, doch eveneens in het vormloze. Het grotere niets waarin alles ligt opgeslagen toont zich. Wat een feest, wat een vitaliteit.

Veel vreugde kan ik in het resultaat ervaren en steeds meer ontdekken wat mijn ziel herbergt. Na talrijke explosies wordt het daar stiller. Niet die kleine stiltes van een moment, een meer en meer eeuwig lijkende vormloze wereld openbaart zich.  Op het canvas verschijnt een veelheid van kleuren, vormen, vlakken, lijnen die door mij heen gingen.

Trude

18-01-2022

 

 

       

   

Reacties zijn gesloten.